Jak založit: stánek s občerstvením
Blíží se léto a s ním také sezónní podnikatelské výzvy. Rádi byste si zprovoznili stánek s občerstvením? Co vše potřebujete k tomu, aby vaše podnikání bylo legální a nebylo ohrožováno postihy ze strany úřadů? Poradíme vám, jak na to.
Pro výrobu a prodej jídel ve stánku s občerstvením je z hlediska živnostenských předpisů potřeba získat živnostenské oprávnění v oboru „Hostinská činnost“. Jedná se o živnost řemeslnou, pro kterou je nutné splňovat určitou kvalifikaci. Další možností je také jmenovat odpovědnou osobu (garanta), která tyto podmínky splňuje. Požadovanou kvalifikací pro vydání živnosti je:
a) střední vzdělání s výučním listem v příslušném nebo příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou, případně také vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
d) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
e) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
f) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle §7 živnostenského zákona.